Medarbeidersamtaler , organisasjonskultur og medarbeiderskap

Stabæk Fotball

Stabæk Fotball

By den 15 apr 2011 i Inspirasjon |

Stabæk fotball

Stabæk fotball

Historien om Stabæk Fotball – fra 5. høyeste nivå til elitedivisjonen på 5 år!

Når kreative hoder slår seg sammen og drømmer om bedre tider, kan magiske ting skje. Denne historien fra beste vestkant, riktignok i et fotballmiljø uten mye penger på bok, forteller oss at en brutal lojalitet mot de mål en setter seg, er nødvendig når det såkalt umulige blir mulig.
En sen kveld i det herrens år 1990 fikk fotballelskerne Ingebrigt Steen Jensen, Jan Økern, Peder Madsen, Knut Harlem, Ottar Samuelsen m.fl. de første tankene om en ny tid for den middelmådige 5. divisjonsklubben Stabæk.

Tro kan flytte fjell, men å flytte et lag fra 5. nivå i norsk fotball og helt til topps, høres vel ikke veldig realistisk ut. Og mål skal da vitterlig være realistiske!? Situasjonen hos denne klubben var dessuten ikke egnet til særlig optimisme; bygda hadde en relativt svak fotballkultur, klubben var fattig, klubben hadde få tilskuere og var ikke akkurat glødende og sterk. Men klubben hadde også en del personer som var venner og som delte fotballgalskapen – mennesker som hadde jobbet sammen, hadde markedsføringskompetanse og fant entusiasme og begeistring i ønsket om å skape noe sammen for fotballklubben – og for seg selv, kanskje.

Med en god miks av vennskap, lidenskap og galskap satte de igang – selv om de visste at de ville bli hånledd av – på vei mot sitt ultimate mål; ”Ullevaal ’95”, dvs. spille i elitedivisjonen og i cupfinale.

Regler og verdier ble etablert:

 • ”Den som ikke våger å tape , vinner i hvert fall ikke”
 • ”Fotballen er middelet, ikke målet”
 • målet var å gjøre ting som er verdifullt, som skaper felleskap, entusiasme og glede for alle som er med, både innenfor klubben og utenfor
 • Definerte verdier: Dristig, annerledes, tydelig, offensiv og tiltrekkende

Følgende ”realistiske mål” ble etablert:

 • 1991 : 4. divisjon, opprykk – 2 runde i cupen
 • 1992 : 3. divisjon – 3 runde i cupen
 • 1993 : 2. divisjon – 4 runde i cupen
 • 1994 : 1. divisjon – kvartfinale i cupen
 • 1995 : Tippeliga – cupfinale

Hvordan gikk det?

 • 1991 : 3. divisjon*, opprykk – 1. runde i cupen
 • 1992 : 2. divisjon – 2. runde i cupen
 • 1993 : 2. divisjon, opprykk – 2. runde i cupen
 • 1994 : 1. divisjon, opprykk – 3. runde i cupen
 • 1995 : Tippeliga, 9. plass – ikke cupfinale
 • 1998 : Cupfinale-seier; 3-1 over Rosenborg!

* endring i seriesystemet gjorde at 3. div. ble til 2. div. i 1991 (gamle 4. div. ble 3. div., 2. div. ble 1. etc.)
På veien opp i divisjonene måtte meget kjære og gode fotballspillere finne seg annet å gjøre. For å klare å øke kvaliteten løpende, måtte det gjøres plass til stadig bedre, og dyrere, spillere. På den ene siden var det mange tunge og vanskelige beslutninger å ta – men på den andre siden, Stabæk bygde møysommelig, og med en brutal respekt for målene som ble satt, en stadig bedre spillerstall. En stall rustet for de store slagene. De store øyeblikkene.

Stabæk Fotball var utradisjonelle i sine markedsføringsaktiviteter.

Stabæk konsentrerte seg om egen unikhet heller enn de mer typiske frivillig-aktvitetene som vaffelbaking og kakelotteri. Å bruke 1 krone for å tjene 5 var en god rettesnor. Basert på egen kunnskap innen markedsføring/reklame ble mange spennende og inntektsgivende produkter skapt. Plattformen for videre vekst.

Stabæk – Anderlecht

Ullevaal ’95 ble til Ullevaal ’98 da Stabæk meget overraskende, for de fleste, slo Rosenborg i cupfinalen på Ullevaal 1998 – tre år etter opprinnelig mål. Målet var overordnet – tidspunktet for realisering var underordnet. Drømmen om cupfinale var realisert – med gjeveste metall som resultat.

Stabæk Fotball satte seg nye mål. Nå skulle klubben spille fotball på topp europeisk nivå. Og tro det eller ei; Stabæk slo faktisk fotballstorheten Deportiva La Corona i 1999, og like imponerende; Anderlecht på bortebane i 2002! Dagen derpå sto det i belgiske aviser at en liten jernbanestasjon utenfor Oslo hadde slått Belgias beste lag. Året etter slo de Rosenborg, seriemesteren dette året, 6-1 på Lerkendal. De som presterte dette hadde nok ikke bare beina med seg – hodet også!

Et solid grunnlag ble lagt for å holde klubben på toppnivå i Norge – noe de har klart meget godt (ikke minst med seriegullet i 2008) siden debuten i øverste divisjon i året 1995 – 5 år etter at de første mål og visjoner for en ny fotballfremtid ble skapt.

 

Hvis du kjenner til en spesiell story vil vi sette pris på om du skriver den inn i vårt kontaktskjema eller legger en link til en side på Internett som kan gi oss mer om denne storyen. Send din story slik at andre får glede av den!

[bm_tips_venn]